Festival investicija i nekretnina FREI je značajan regionalni skup iz ove oblasti koji se, sada već tradicionalno, održava u Budvi, na crnogorskom primorju.

Naša manifestacija je pažljivo osmišljena, na najboljim iskustvima vodećih svjetskih real-estate skupova, i kroz raznovrstan program koji se odvija u različitim izložbenim i prezentaciono-raspravnim formama, FREI daje preciznu analizu aktuelnog investicionog trenutka u Crnoj Gori i u zemljama regiona. Osim toga, Festival prepoznaje svjetske trendove i daje projekcije budućih dešavanja u sektoru nekretnina i investicija.

Festival nekretnina i investicija – FREI je tematska i selektivna manifestacija o problematici investiranja i razvoja real-estate sektora. Skup je namijenjen investitorima i komercijalnim kompanijama iz oblasti nekretnina, reprezentima državnih organa, infrastrukturnim preduzećima, predstavnicima međunarodnih institucija, stručnoj i opštoj javnosti. FREI predstavlja savremenu formu razmjene informacija i iskustava, kao i sticanja novih znanja, u cilju jačanja osnova za efikasnije djelovanje subjekata zainteresovanih za sektor nekretnina i investicija.

Na FREI-ju investitori imaju priliku da, “iz prve ruke” saznaju detalje državne strategije i planova koji usmjeravaju real estate sektor, ali i da, svojim sugestijama i prijedlozima, na organizovan i sistematičan način, utiču na djelovanje relevantnih državnih institucija.  Naravno, FREI je odlična prilika i za promociju realizovanih i planiranih projekata.

Autoritetu manifestacije i kvalitetu programskog koncepta doprinosi činjenica da je podržava Vlada Crne Gore. Izvršni organizator manifestacije je konzorcijum kompanija „Biznis Link” iz Beograda i „RLC Montenegro” iz Podgorice.

FREI uvijek podrazumijeva više programskih formi, između ostalih FREI izložbu i već prepoznatljive FREI programe kao što su „Uspješni govore“, FREI-fokus, FREI tribina, FREI parlament… FREI nije klasična konferencija, seminar ili sajam. Festival je, zapravo, multidisciplinarna tematska manifestacija, problemski usmjerena na razvoj „real-estate“ investicija u zemljama regiona. Skup je namijenjen investitorima i drugim komercijalnim kompanijama iz ove oblasti, resornim reprezentima država Jugoistočne Evrope, predstavnicima međunarodnih institucija i stručnoj javnosti.

FREI je centralna tačka razmjene iskustava i sticanja novih multidisciplinarnih znanja, u vezi sa problematikom investicionog razvoja. Ova manifestacija stvara dobre osnove za bolju institucionalnu komunikaciju subjekata zainteresovanih za razvoj sektora, uključujući efikasnu i centralizovanu komunikaciju između investitora i države.

U godinama za nama, FREI je postao neophodna referentna tačka za ozbiljne investitore, divelopere, prostorne planere, infrastrukturne subjekte, arhitekte, advokate, bankare, agente i naravno, predstavnike države i lokalne uprave.

Pored programskog kvaliteta, FREI je prepoznatljiv po svojoj organizacionoj perfekciji, baziranoj na jasnim procedurama i detaljnoj logistici. Učesnici FREI su već navikli na apsolutnu tačnost Organizatora i kada je riječ o pripremi za učešće u programu i kada se radi o individualnom prijavljivanju, obezbjeđenju prevoza, smještaja i drugih servisa. Preciznost u realizaciji agende, obuhvatnost uređenja festivalskih prostora, dostupnost svih opcionih usluga i centralizovano upravljanje svim pripremnim i izvedbenim aktivnostima predstavljaju prepoznatljive principe organizacije Festivala.

„Statičku okosnicu“ manifestacije čini  „FREI izložba“ na kojoj se, kroz svoje izložbene i informativno-promotivne punktove, predstavljaju vodeći investitori i njihovi projekti, kao i ostale kompanije čija je djelatnost vezana za sektor nekretnina.

Drugu programsku cjelinu čine „ex-catedra“ sadržaji koji se odvijaju u Kongresnoj i drugim salama hotela „Avala Resort & Villas“, u formi kompanijsko-projektnih prezentacija, ekspertskih izlaganja po pozivu Programskog odbora, okruglog stola, seminara, diskusionih tribina i panela. Posebnu pažnju Organizator pridaje izboru renomiranih međunarodnih stručnjaka koji će, svojim predavanjem na Festivalu, predstaviti najnovija dostignuća, atraktivne projekte, razvojne trendove i druge domene real-estate sektora.

U strukturi pojedinačnih učesnika, dominiraju donosioci odluka iz velikih kompanija, real-estate profesionalci i druge VIP osobe iz oblasti nekretnina. Po pravilu, na Festivalu su prisutni ministri i ostali reprezenti resornih državnih organa, menadžeri infrastrukturnih kompanija, predstavnici akreditovanih medija, nezavisni analitičari…

Kada je riječ o Crnoj Gori, treba pomenuti da se učesnici FREI redovno mogu upoznati sa progresom kapitalnih projekata u Crnoj Gori, regionu i šire, a festivalski karakter skupa proističe iz selekcije onih kojima će biti dodijeljeno pravo učešća u programu, kao i iz umjerenog takmičarskog karaktera manifestacije.

Fascinantni primorski pejzaži, gostoljubivost Budvana i komfor hotela doprinose naporu Organizatora da učesnicima obezbjedi relaksantnu poslovnu atmosferu u kojoj će lakše ostvariti ciljeve svog dolaska na FREI. U tom smislu, velika pažnja se posvećuje pratećim i animativnim sadržajima poput ceremonijalnog koktela dobrodošlice, izleta, umjetničkih programa, završne „večeri prijatelja“ na morskoj obali…

Preciznim tematskim profilisanjem Skupa, akcentiranjem njegove komunikacione i koordinacione misije, raznovrsnošću programskih formi i organizacionom perfekcijom, FREI je stekao zavidan internacionalni renome, uspješno se pozicionirajući u međunarodne kalendare skupova iz oblasti real-estate. Takav Festival, pored ostalih efekata, unapređuje interesovanje za Crnu Goru i za naš region.

Zbog svega toga, može se zaključiti da je, projektom FREI, konzorcijum konsultantskih kompanija „Biznis Link“ iz Beograda i „RLC Montenegro“ iz Podgorice, kao organizator skupa,  ostvario pun pogodak.