Programski odbor Savjet FREI Organizacioni odbor
Pavle Radulović, predsjednik Milo Đukanović, predsjednik Milan Mrvaljević, predsjednik
Milan Mrvaljević Branimir Gvozdenović Rade Ljumović, programski direktor
Rade Ljumović Charlie Hughes Suzana Perović
Zoran Tomić Anthony Torriani Bojana Stanarčević
Nada Mihailović Pavićević Stan Holmes Dragan Spahić
Milena Lukić Zorana Stanković
Miodrag Milanović

Festival investicija i nekretnina FREI je značajan regionalni skup iz ove oblasti koji se, sada već tradicionalno, održava u Budvi, na crnogorskom primorju.

Naša manifestacija je pažljivo osmišljena, na najboljim iskustvima vodećih svjetskih real-estate skupova, i kroz raznovrstan program koji se odvija u različitim izložbenim i prezentaciono-raspravnim formama, FREI daje preciznu analizu aktuelnog investicionog trenutka u Crnoj Gori i u zemljama regiona. Osim toga, Festival prepoznaje svjetske trendove i daje projekcije budućih dešavanja u sektoru nekretnina i investicija.

Festival nekretnina i investicija – FREI je tematska i selektivna manifestacija o problematici investiranja i razvoja real-estate sektora. Skup je namijenjen investitorima i komercijalnim kompanijama iz oblasti nekretnina, reprezentima državnih organa, infrastrukturnim preduzećima, predstavnicima međunarodnih institucija, stručnoj i opštoj javnosti. FREI predstavlja savremenu formu razmjene informacija i iskustava, kao i sticanja novih znanja, u cilju jačanja osnova za efikasnije djelovanje subjekata zainteresovanih za sektor nekretnina i investicija.

Na FREI-ju investitori imaju priliku da, “iz prve ruke” saznaju detalje državne strategije i planova koji usmjeravaju real estate sektor, ali i da, svojim sugestijama i prijedlozima, na organizovan i sistematičan način, utiču na djelovanje relevantnih državnih institucija.  Naravno, FREI je odlična prilika i za promociju realizovanih i planiranih projekata.

Autoritetu manifestacije i kvalitetu programskog koncepta doprinosi činjenica da je podržava Vlada Crne Gore. Izvršni organizator manifestacije je konzorcijum kompanija „Biznis Link” iz Beograda i „RLC Montenegro” iz Podgorice.

FREI uvijek podrazumijeva više programskih formi, između ostalih FREI izložbu i već prepoznatljive FREI programe kao što su „Uspješni govore“, FREI-fokus, FREI tribina, FREI parlament… FREI nije klasična konferencija, seminar ili sajam. Festival je, zapravo, multidisciplinarna tematska manifestacija, problemski usmjerena na razvoj „real-estate“ investicija u zemljama regiona. Skup je namijenjen investitorima i drugim komercijalnim kompanijama iz ove oblasti, resornim reprezentima država Jugoistočne Evrope, predstavnicima međunarodnih institucija i stručnoj javnosti.

FREI je centralna tačka razmjene iskustava i sticanja novih multidisciplinarnih znanja, u vezi sa problematikom investicionog razvoja. Ova manifestacija stvara dobre osnove za bolju institucionalnu komunikaciju subjekata zainteresovanih za razvoj sektora, uključujući efikasnu i centralizovanu komunikaciju između investitora i države.

U godinama za nama, FREI je postao neophodna referentna tačka za ozbiljne investitore, divelopere, prostorne planere, infrastrukturne subjekte, arhitekte, advokate, bankare, agente i naravno, predstavnike države i lokalne uprave.

Pored programskog kvaliteta, FREI je prepoznatljiv po svojoj organizacionoj perfekciji, baziranoj na jasnim procedurama i detaljnoj logistici. Učesnici FREI su već navikli na apsolutnu tačnost Organizatora i kada je riječ o pripremi za učešće u programu i kada se radi o individualnom prijavljivanju, obezbjeđenju prevoza, smještaja i drugih servisa. Preciznost u realizaciji agende, obuhvatnost uređenja festivalskih prostora, dostupnost svih opcionih usluga i centralizovano upravljanje svim pripremnim i izvedbenim aktivnostima predstavljaju prepoznatljive principe organizacije Festivala.

„Statičku okosnicu“ manifestacije čini  „FREI izložba“ na kojoj se, kroz svoje izložbene i informativno-promotivne punktove, predstavljaju vodeći investitori i njihovi projekti, kao i ostale kompanije čija je djelatnost vezana za sektor nekretnina.

Drugu programsku cjelinu čine „ex-catedra“ sadržaji koji se odvijaju u Kongresnoj i drugim salama hotela „Maestral“, u formi kompanijsko-projektnih prezentacija, ekspertskih izlaganja po pozivu Programskog odbora, okruglog stola, seminara, diskusionih tribina i panela. Posebnu pažnju Organizator pridaje izboru renomiranih međunarodnih stručnjaka koji će, svojim predavanjem na Festivalu, predstaviti najnovija dostignuća, atraktivne projekte, razvojne trendove i druge domene real-estate sektora.

U strukturi pojedinačnih učesnika, dominiraju donosioci odluka iz velikih kompanija, real-estate profesionalci i druge VIP osobe iz oblasti nekretnina. Po pravilu, na Festivalu su prisutni ministri i ostali reprezenti resornih državnih organa, menadžeri infrastrukturnih kompanija, predstavnici akreditovanih medija, nezavisni analitičari…

Kada je riječ o Crnoj Gori, treba pomenuti da se učesnici FREI redovno mogu upoznati sa progresom kapitalnih projekata u Crnoj Gori, regionu i šire, a festivalski karakter skupa proističe iz selekcije onih kojima će biti dodijeljeno pravo učešća u programu, kao i iz umjerenog takmičarskog karaktera manifestacije.

Fascinantni primorski pejzaži, gostoljubivost Budvana i komfor hotela doprinose naporu Organizatora da učesnicima obezbjedi relaksantnu poslovnu atmosferu u kojoj će lakše ostvariti ciljeve svog dolaska na FREI. U tom smislu, velika pažnja se posvećuje pratećim i animativnim sadržajima poput ceremonijalnog koktela dobrodošlice, izleta, umjetničkih programa, završne „večeri prijatelja“ na morskoj obali…

Preciznim tematskim profilisanjem Skupa, akcentiranjem njegove komunikacione i koordinacione misije, raznovrsnošću programskih formi i organizacionom perfekcijom, FREI je stekao zavidan internacionalni renome, uspješno se pozicionirajući u međunarodne kalendare skupova iz oblasti real-estate. Takav Festival, pored ostalih efekata, unapređuje interesovanje za Crnu Goru i za naš region.

Zbog svega toga, može se zaključiti da je, projektom FREI, konzorcijum konsultantskih kompanija „Biznis Link“ iz Beograda i „RLC Montenegro“ iz Podgorice, kao organizator skupa,  ostvario pun pogodak.