Dobro došli u Budvu!

Kada govorimo o FREI-u neizostavno moramo pomenuti i grad u kojem se održava – Budvu. Budva je idealno mjesto okupljanja za FREI, što zbog prijatne i blage klime, što zbog predivnog mora. Domaćin grad se uvijek trudio da boravak učesnicima Festivala učini što prijatnijim.

Budva je danas regionalna metropola turizma, grada teatra, festivala i praznika. Tokom cijele godine u njoj boravi veliki broj turista, domaćih i inostranih, koji su smješteni u nekom od atraktivnih budvanskih hotela, među kojima je jedan od najpoznatijih hotel Maestral. U neposrednoj blizini Budve nalazi se čuveno mondensko ljetovalište – grad hotel – Sveti Stefan. Posjetioci nikada ne propuste priliku da, pored festivalskih sadržaja, posjete i neka od brojnih mjesta u Budvi ili njenoj okolini i da uživaju u jesenjem suncu u nekom od restorana ili na nekoj od predivnih budvanskih plaža.

Budvanska rivijera zauzima središnji dio Crnogorskog primorja, površinom od 122km2. Na dužini od 25 km nanizano je 17 manjih i većih divnih pješčanih plaža, počev od Jaza na sjeveru, do plaže u Buljarici, krajnjem jugu opštine Budva. Budva ima tipično mediteransku klimu sa blagim, ali kišovitim zimama i dugim toplim i suvim ljetima. Prosječna temperatura u januaru iznosi 8° C dok je u julu 23,8° C. Prosječna godišnja temperatura iznosi 15,5° C (ljeti 23,1° C a zimi 9,3° C). Sa 2.300 sunčanih sati godišnje Budva se nalazi u samom vrhu turističkih mjesta na Mediteranu. Padavine iznose 1.626 mm/m2 godišnje.

Stari budvanski grad leži na malom ostrvu koje je pješčanim sprudom povezano s kopnom i pretvoreno u poluostrvo. Opasan je bedemom, nastalim krajem XV vijeka, koji predstavlja srednjovjekovni fortifikacioni sistem s gradskim kapijama, odbrambenim zidovima i kulama. Urbanistički, grad je sklop uskih ulica i manjih trgova sa vrijednim spomenicima raznih mediteranskih kultura koje su obilježile njegov razvoj.

Sa posebnom pažnjom Budva i Budvani čuvaju mitsku legendu o nastanku grada. Buthua, Butoba, Butua – danas Budva – svoje ime krije iza najpoznatije autentične priče o postanku grada iz doba Stefana Vizantijca iz VI vijeka. Kako piše u navodima Filona iz Bilbosa iz II vijeka n.e., osnivanje Budve vezuje se za osnivača grada Tebe, mitsku ličnost i sina Fenicanskog kralja Agemora – Kadma. Naime, Kadmo i njegova žena Harmonija u dubokoj starosti bivaju prognani iz Tebe i na volovskim se zapregama upućuju u zemlju Enhelejaca – narod jegulja, (najstarije stanovništvo na prostoru Budve), gdje su osnovali novi grad Bouthoe – Budvu.

Danas je Budvanska rivijera tokom čitave godine veoma dobro povezana vazdušnim, drumskim, željezničkim i brodskim vezama sa svim djelovima zemlje. Ove veze se naročito pojačavaju tokom glavne turističke sezone u periodu od marta do novembra. U blizini Budve nalaze se dva savremeno opremljena aerodroma (Tivat – 22 km, Podgorica – 65 km).

Budva je grad turizma sa nizom prelijepih hotela i vila, grad zabave i grad kulture. O Budvi iz davnih vremena i danas živo svjedoče autentični spomenici: brojne crkve, manastiri, tvrđave, a o novoj Budvi hoteli, vile, diskoteke, fensi plaže i plažni barovi…

Ako posjećujete Crnu Goru iz bilo kog razloga – Budva je jednostavno Vaš neizostavan izbor!