Novosti

01_mainUmjesto najavljenog perioda (11-14. maj), FREI 2020 će se održati od 22-25.juna 2020. godine u hotelu Avala Resort&Villas.
Poziv za učešće koji smo Vam dostavili ostaje na snazi, uz proporcionalno pomjeranje prijavnih i drugih rokova.
Agenda skupa će biti maksimalno posvećena podsticajnim mjerama Vlade, preporukama Svjetske turističke organizacije (UNWTO) i drugim idejama za ublažavanje negativnog uticaja pandemije na investicije i na sektor turizma.
Nadamo se da ćemo biti zajedno na jedanaestom FREI.


01_mainJedanaesti Festival nekretnina i investicija – FREI 2020 će se održati u hotelu Avala Resort & Villas u Budvi, od 22. do 25. juna 2020. Zvanične pozivnice i materijali biće dostavljeni u dogledno vrijeme. Nadamo se da ćete svojim prisustvom doprinijeti uspjehu festivala, koji tradicionalno podržava nove ideje i projekte iz oblasti investicija i real-estate sektora. Dobrodošli!.


01_mainRegionalno savjetovanje: Pomorstvo u funkciji turizma održano je trećeg dana FREI od strane JP Morsko dobro. Ministarstvo održivog razvoja i turizma imalo je izlaganje na temu Međunarodni konkurs za urbanističko-arhitektonsko rješenje šetališta u Budvi.


01_mainPosebnu pažnju posjetilaca privukla su izlaganja Komparativni pogled na investicije u Crnoj Gori i Hrvatskoj iz ugla inostranog posmatrača i Hoteli i rezidencijalni objekti u razvoju “Mixed-Use” koncepta.


01_mainTradicionalno, trećeg dana FREI dodijeljena su priznanja i nagrada, i to:

1. Za doprinos programskom kvalitetu jubilarnog FREI 2019 kroz organizaciju panela „Ekonomsko državljanstvo – novi kompetitivni adut u privlačenju investicija“ dodjeljuje se Priznanje – Sekretarijatu za razvojne projekte Crne Gore.

2. Nagrada za originalnost i kompozitni kvalitet na 10-om Festivalu investicija i nekretnina FREI dodjeljuje se projektu – Ananti Resort, Residences and Beach Club.

3. Za originalan pristup real-estate razvoju u kontekstu održivosti i ambijentalne homogenosti projekta Luštica Bay dodjeljuje se Priznanje kompaniji Luštica Development.

4. Za kontinuitet unaprjeđenja i dostignuti visok nivo realizacije ovogodišnji jubilarni FREI dodjeljuje Priznanje projektu Porto Montenegro.

5. Kompaniji Azmont Investments dodjeljuje se Priznanje za atraktivnost, kompleksnost i izuzetnu referentnu vrijednost projekta Portonovi.


01_mainDrugi dan jubilarnog FREI započeo je interesantnim panelom Sekretarijata za razvojne projekte Crne Gore na temu Ekonomsko državljanstvo – novi kompetitivni adut u privlačenju investicija.


01_mainUspješni govore programski dio privukao je veliku pažnju priustnih kako dobrim izlaganjima, tako i interesantnim temama: I stvarnost i budućnost (Porto Montenegro), Faktori uspjeha programa sticanja državljanstva na osnovu stranih investicija (Henley & Partners), Savremeni data-centri: Primjeri dobre prakse u Crnoj Gori (Čikom), Tivat – grad koji oblikuje budućnost (Opština Tivat).


01_mainInvesticije u infrastrukturu – preduslov za razvoj Sjevernog regiona Crne Gore naziv je izlaganja sa kojim se predstavio brojnoj publici v.d. direktora Uprave javnih radova Crne Gore gospodin Rešad Nuhodžić.


01_mainIzlaganje po pozivu, koje su održale Ana Kaluđerović i Aleksandra Stanislavljević na temu koncesije Aerodroma Nikola Tesla predstavljeno je u kontekstu poruke regionu, dok je gospodin Miloš Popović izlagao na temu Skijališta Crne Gore.


01_mainDrugi panel na ovogodišnjem FREI bio je posvećen Preprekama razvoju luksuznog turizma, a izlagač je bio iz kompanije Horwath HTL, koja je ujedno i Specijalni FREI partner.


01_mainCrveno i crno, renomirani crnogorski bend zabavaljao je učesnike FREI raznovrsnim numerama sa domaće i strane scene.


01_mainMinistar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović održao je uvodno izlaganje na temu Investicije u turistički razvoj Crne Gore – rezultati i perspektive na desetom jubilarnom Festivalu nekretnina i investicija – FREI 2019, dok je ministarka ekomonije Dragica Sekulić govorila o atraktivnoj temi, odnosno Kako stimulisati investicije domaće privrede na ovogodišnjem FREI.


01_mainIzvršni direktor Savjeta stranih investitora Ivan Radulović predstavio je aktivnosti ovog Savjeta, a ujedno je govorio i o poslovnom ambijentu u Crnoj Gori. Generalni pokrovitelj jubilarnog FREI, kompanija Azmont Investments skrenula je pažnju svih prisustnih izlaganjem na temu Portonovi – veličanstveni biser Boke, a Andrej Šimatić, senior projekt-menadžer u kompaniji Horwath HTL govorio je na temu „Benchmarking“ hotelske industrije u Crnoj Gori.


01_mainNakon uvodnih izlaganja, ministar Pavle Radulović obišao je izložbu FREI. Ostatak večeri protekao je uz zabavni program benda Vis Tetra.


01_mainSpecijalni partner, koji će značajno doprinijeti programskom kvalitetu manifestacije i ove godine biće Horwath HTL, jedna od vodećih kompanija za savjetovanje u hotelijerstvu, turizmu i industriji slobodnog vremena.


01_mainGeneralni pokrovitelj Festivala investicija i nekretnina FREI 2019 i ove godine je “Portonovi by Azmont Investments”, u čijem sastavu će se nalaziti i prvi „One&Only“ rizort u Evropi. “Portonovi” će otvoriti svoja vrata gostima ovog ljeta.


01_mainPavle Radulović, ministar održivog razvoja i turizma obavijestio je organizatore FREI da će i ove godine Ministarstvo koje vodi biti programski partner FREI. Praksa usaglašavanja programskog koncepta FREI sa strateškim razvojnim interesovanjima Crne Gore u oblasti investicija u turizmu, se ovim nastavlja.


01_mainPrema odluci Organizacionog odbora, X Festival nekretnina i investicija – FREI 2019 će se održati u hotelu Avala Resort & Villas u Budvi od 13. do 16. maja 2019. Zvanične pozivnice i materijali biće dostavljeni u dogledno vrijeme. Nadamo se da ćete svojim prisustvom doprinijeti uspjehu festivala, koji tradicionalno podržava nove ideje i projekte iz oblasti investicija i real-estate sektora. Dobrodošli!


01_mainPotvrđeno učešće predsjednika internacionalne kompanije Arton Capital, Armanda Artona, koji će izlagati na temu „Modeli ekonomskog državljanstva“.


01_mainPotvrđeno učešće šefa Kancelarije Evropske banke za obnovu i razvoj u Crnoj Gori, Jaap Sprey, koji će izlagati na temu “Infrastrukturni razvoj kao regionalna integrativna platforma”.


01_mainPotvrđeno učešće izvršnog direktora Zračne Luke ”Dubrovnik”, Roka Tolića, koji će izlagati na temu “Destinacioni značaj i projekat razvoja ZL Dubrovnik”.


01_mainPotvrđeno učešće generalnog direktora kompanije Savills Hrvatska & Crna Gora, Kieran Kelleher, koji će izlagati na temu “Agencije za nekretnine – modernizacija sektora”.


01_mainI ove godine Horwath HTL, jedna od vodećih kompanija za savjetovanje u hotelijerstvu, turizmu i industriji slobodnog vremena, biće u ulozi Specijalnog partnera festivala. Na taj način Horwath doprinosi programskom kvalitetu manifestacije.


01_mainGeneralni pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala investicija i nekretnina FREI 2018, je “Portonovi by Azmont Investments”, koji realizuje turistički kompleks svjetskog ranga u čijem sastavu će se nalaziti prvi „One&Only“ rizort u Evropi.


01_mainOvogodišnji Festival nekretnina i investicija održaće se pod ličnim patronatom g-dina Milutina Simovića, potpredsjednika Vlade Crne Gore za ekonomsku politiku i finansijski sistem.


01_mainMinistar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović obavijestio je organizatore FREI da će Ministarstvo koje vodi i ove godine biti programski nosilac FREI. Ovim se nastavlja korisna praksa da se programski koncept FREI usaglašava sa strateškim razvojnim interesovanjem Crne Gore, u oblasti investicija u turizmu.Ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović obavijestio je organizatore FREI da će Ministarstvo koje vodi i ove godine biti programski nosilac FREI. Ovim se nastavlja korisna praksa da se programski koncept FREI usaglašava sa strateškim razvojnim interesovanjem Crne Gore, u oblasti investicija u turizmu.


01_mainDanas je u prostorijama Ministarstva održivog razvoja i turizma, koje je programski nosilac Festivala, održana konferencija za štampu. Medijima je predstavljen ovogodišnji bogati i sadržajan program. FREI će i ove godine biti tematski usmjeren na podsticanje i razvoj aktuelnih i budućih investicija.


01_mainNa ovogodišnjem FREI svi učesnici imaće jedinstvenu priliku da čuju izlaganje na temu „Trendovi u turizmu i prognoze za Mediteran – izazovi i mogućnosti“, predsjednika kompanije THR, Eulogio Bordasa. Kompanija THR realizuje Strateški marketing plan za razvoj turizma Crne Gore za period od 2017- 2021.


01_mainPotvrđeno učešće međunarodnog ekperta na temu “Brandaded resendences” Chris Graham-a čije ekpetsko predavanje će biti održano u srijedu (17.05.2017.) sa početkom u 12 časova.


01_mainOvogodišnji Generalni pokrovitelj Festivala investicija i nekretnina FREI 2017, po prvi put, je “Portonovi by Azmont Investments”.


01_mainHorwath HTL jedna od vodećih kompanija za savjetovanje u hotelijerstvu, turizmu i industriji slobodnog vremena je i ove godine u ulozi Specijalnog partnera festivala. Na taj način Horwath doprinosi programskom kvalitetu manifestacije.


01_mainMinistar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović obavijestio je organizatore FREI da će Ministarstvo koje vodi i ove godine biti programski nosilac FREI. Ovim se nastavlja korisna praksa da se programski koncept FREI usaglašava sa strateškim razvojnim interesovanjem Crne Gore, u oblasti investicija u turizmu.


01_mainOvogodišnji Festival nekretnina i investicija održaće se pod ličnim patronatom potpredsjednika Vlade Crne Gore za ekonomski i finansijski sistem. Potpredsjednik Simović će, u utorak 15. maja obići FREI izložbu i razgovarati sa vodećim investitorima, nakon čega će održati i specijalno pozivno izlaganje na temu „Unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori„.


01_mainOrganizacioni odbor FREI 2017 je odlučio da uputi pozive za učešće na ovogodišnjoj manifestaciji svim nosiocima ključnih investiciono-razvojnih projekata u Crnoj Gori (Luštica Development, Adriatic Properties, Azmont Investments, Adriatic Marinas, Qatari Diar…). FREI 2017 će biti prilika da se učesnici upoznaju sa statusom i planiranom dinamikom projekata u realizaciji.


01_mainI ovogodišnji FREI će obuhvatiti nekoliko zanimljivih sesija diskusionog tipa, čije teme se odnose na vitalnu problematiku real estate razvoja. Najavna agenda uključuje problematiku novog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, ulogu lokalne uprave u razvoju investicija, pitanja upravljanja područjima posebne namjene…


01_mainUmjesto miločerskog hotela „Maestral“ koji je bio poligon za realizaciju dosadašnjih Festivala nekretnina i investicija, budvanski hotel Avala Resort & Villas će, ove godine prvi put ugostiti učesnike FREI. Štand-izložba će biti postavljena na oko 400 kvadratnih metara slobodnih prostora na nivou recepcijskog hola, a ex-catedra programi će se održavati u Kongresnoj i Staklenoj sali hotela.


01_mainDirektor Skijališta Srbije Dejan Ljevnaić učestvovao je na Festivalu investicija i nekretnina, u sklopu panela “Uspešni govore“. G-din Ljevnaić je iznio iskustva i probleme u upravljanju i investiranju u planinski turizam, prikazao trend i investicione navike svetskih skijaških centara, kao i rezultate i planove JP Skijališta Srbije.


01_mainVeoma polemična tribina je bila završna tribina FREI-a na temu održivog strateškog planiranja u funkciji valorizacije potencijala i očuvanja resursa na crnogorskoj obali. Tribini se pored učesnika iz regiona pridružio i ministar Gvozdenović koji je odgovarao na pitanja koja se tiču ove jako aktuelne teme.


01_mainVeliku pažnju FREI posjetilaca privukao je FREI diskurs u kome su pored ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića učestvovali predstavnici ključnih investicionih projekata, kao i konsultanskih kompanija i organizacija u real estate sektoru poput Savillsa, Colliersa, Američke privredne komore i Savjeta stranih investitora. FREI posjetioci su imali prilike da čuju različite faze kroz koje prolaze investicioni projekti Porto Montenegro, Portonovi, Luštica Bay, Qatari Diar, Montrose itd.


01_mainFREI je još jednu godinu zaredom bio mjesto gdje možete naići na svjetski poznate stručnjake u ulozi panelista, kao što su g-đa Sonia Huerta, glavna konsultantkinja španske kompanije THR i g-din Edward Jerwis, regionalni direktor prodaje prestižnog festivala MIPIM u Kanu. Tema panela je „Upravljanje destinacijom: manifestacije kao turistički proizvod“.


01_mainPredsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović je obišao izložbu i razgovarao sa predstavnicima kompanija učesnica Festivala investicija i nekretnina. Premijer je prisustvovao koktelu dobrodošlice koji je upriličen na terasi hotela „Maestral“.


01_mainKompanija Azmont Investments (Portonovi) ima status Zlatnog partnera FREI 2016.


01_mainKompanija Adriatic Properties je ovogodišnji Generalni pokrovitelj FREI 2016.


01_mainKompanija Horwath HTL, kao najveća svjetska konsultantska grupa specijalizovana za hotelsko-ugostiteljsku industriju prihvatila je da, i ove godine, bude „Specijalni FREI partner“ i da, na taj način, doprinese programskom kvalitetu manifestacije.
Ovaj format partnerstva je jedan od tri ekskluzivna modaliteta pokroviteljstva manifestacije (uz „Generalnog pokrovitelja“ i „Zlatnog FREI partnera“).


01_mainI sedmi FREI se održava pod visokim patronatom predsjednika Vlade Crne Gore Mila Đukanovića.
Premjer je potvrdio i da će lično posjetiti Festival i održati uvodno izlaganje.


01_mainMinistarstvo održivog razvoja i turizma će i ove godine, biti nosilac programskog koncepta FREI. U saradnji sa festivalskim organima, Ministarstvo će predložiti teme panela i ostalih diskusionih normi za ovogodišnje FREI okupljanje.
Svi predlozi koje dostave drugi zainteresovani subjekti će biti pažljivo razmotreni


01_mainNa osnovu odluke Programskog odbora, upućeni su pozivi za kompanijsko učešće na FREI 2016 firmama iz prvog selekcionog kruga. Pozvane kompanije mogu izabrati jedan od učesničkih statusa (pokroviteljstvo/partnerstvo, ekskluzivni i redovni status), zatim formu nastupa (prezentaciona izlaganja, učešće na izložbi …) i/ili neku od promotivnih opcija. Prijavljivanje traje do 9. Aprila.


01_mainZbog iznenadnih obaveza, novi termin posjete i izlaganja premjera Mila Đukanovića na FREI 2015 je ponedjeljak, 11.05. od 18.00-18.40.


01_mainU toku je prijavljivanje kompanija za učešće na FREI 2015. Kao i do sada, najveće interesovanje firme pokazuju za učešće na FREI izložbi koja će biti postavljena u holu i drugim slobodnim prostorima hotela „Maestral“. Rok prijavljivanja za ovu formu učešća ističe 4. aprila 2015.


01_mainU toku je prijavljivanje za kompanijsko učešće na FREI 2015. Očekuje se učešće najznačajnijih investitora Atlas Group, Adriatic Marinas, Luštica Development, Azmont Investments, Northstar, projektantskih kuća Studio Grad, CAU, Ing Invest i mnogih drugih značajnih kompanija u oblasti investicija i nekretnina.


01_mainČuveni evropski arhitekta, Boris Podrecca potvrdio je svoje učešće na VI FREI-u, gdje će održati predavanje. Festival se ovim ističe kao manifestacija koji okuplja priznate stručnjake.


01_mainI VI FREI biće održan pod patronatom Predsjednika Vlade Crne Gore, g. Mila Đukanovića, koji će održati specijalno pozivno izlaganje.


01_mainPrema odluci Organizacionog odbora, VI Festival nekretnina i investicija – FREI 2015 će se održati u hotelu Maestral u Miločeru od 11. do 14. maja 2015. Zvanične pozivnice i materijali biće dostavljeni u dogledno vrijeme. Nadamo se da ćete svojim prisustvom doprinijeti uspjehu festivala, koji tradicionalno podržava nove ideje i projekte iz oblasti investicija i real-estate sektora. Dobro došli!